10 gode tips som gjør ferieturen med barn til en lek

Posted on 29 May 2023 in Reisetips

Det kan være litt nervepirrende å skulle legge ut på tur med små barn – enten du nå skal reise med fly eller stuer barna i baksetet og forbereder deg mentalt på en kjøretur som føles lang både for små og store.

Men å reise med barn er ikke bare overkommelig – det kan til og med være ordentlig gøy. Og det går faktisk fint å unngå både tårer og raserianfall (og nervøse sammenbrudd) når du er på reisefot – du trenger bare disse smarte reisetipsene:

Forberedelse er alt

Som med det meste annet her i livet, spesielt om du skal ha med barn, er alt mye enklere om du har forberedt deg i forkant. Begynn gjerne et par uker før turen deres og skriv en liste over alt dere må huske å ta med – og kryss av etter hvert som du pakker det ned. På den måten er du sikker på at ingenting blir glemt når dere skal avgårde. 

Til små barn er det viktig å pakke nok av alt du trenger til reisen, spesielt om du reiser med fly og ikke kommer deg i nærheten av butikk fra avreise til ankomst. Bleier, våtservietter og mat må med, det samme gjelder ekstra skift, gjerne både til deg og minsten. 

Til større barn kan det være fint å pakke en sekk (eller la dem pakke sin egen) til å ta med på reisen. Pakk ned en drikkeflaske slik at dere kan fylle på med vann under reisen, litt sunn snacks (det kan nemlig være vrient å finne tak i underveis), samt litt leker, spill og tegnesaker, og eventuelt nettbrett som kan underholde barna.

Kvelden før

Når kvelden før reisen kommer, er det lurt å forberede seg slik at ting blir så enkelt så mulig neste morgen. Legg frem klærne dere alle skal reise i og sjekk at dere har pakket alt dere trenger i håndbagasjen. Sørg for at dere er sjekket inn hvis dere skal reise med fly, og at alt av billetter og bestillinger er i orden.

Hvis du er redd for å glemme noe viktig når dere skal avgårde på morgenkvisten, kan du skrive en huskelapp til deg selv og klistre på innsiden av ytterdøren slik at du ser den på vei ut. Her skriver du ned alt du bør dobbeltsjekke før du forlater huset (pass, penger, mobillader, etc.)

Ikke pakk for mye

Mange av oss ender opp med å pakke mye mer enn det vi faktisk trenger på reise, og det er kjedelig å dra rundt på bagasje som er tyngre enn den trenger å være.

Sørg for å planlegge pakkingen i forkant, og husk at det meste også kan kjøpes når du kommer frem. Mange med bleiebarn drar med seg mange bleier og våtservietter hjemmefra, men som regel får du lett tak i dette uansett hvor du skal på ferie.

Pakk smart

Det er lurt å ha ting du kan komme til å trenge i en fei (bleier, skifte, våtservietter) lett tilgjengelig, gjerne pakket sammen i en egen lomme, slik at du enkelt kan finne det ved behov. 

Vann, mat, snacks, reservesmokker, plastposer (til bleier, skittent tøy eller om noen blir reisesyke), plaster, hodetelefoner, ekstra batterier (eller ladebank), tegnebok og fargestifter og nettbrett er alle smarte ting å ha i bagasjen. 

I tillegg kan det være en god ide å pakke et stort skjerf eller et lite koseteppe/pledd. Barn sovner ofte på reise, og da kan det være godt å ha noe å legge over dem – spesielt om bord på fly kan det raskt bli litt kjølig.

Ta dere god tid

Unngå stress og trass med å beregne ekstra god tid til det meste. Når man reiser med barn dukker det ofte opp uforutsette ting som fort kan føre til litt stress om man ikke har lagt inn gode marginer. 

Hvis dere skal kjøre til reisemålet deres, er det lurt å legge inn tid til å stoppe og la alle strekke litt på beina. Hvis dere skal reise med fly, bør dere dra til flyplassen så tidlig at dere har tid til å utforske litt – slik får barna brukt opp noe energi før ombordstigning.

Behagelige klær

Husk at barn blir fort utilpasse og grinete av klær som strammer eller på noen måte er ubehagelig å ha på. Det aller beste når man er på reisefot er å ta på klær i bomull som er myke mot huden og ikke blir klamt, og gjerne i lag, slik at man enkelt kan fjerne eller ta på ekstra plagg om barnet blir for varm eller kald. 

Et annet godt tips er å ha på barnet sko som er enkle å ta av og på, slik at de kan sparke av seg skoene når de sitter i fly- eller bilsetet, for så å kjapt kunne få de på seg igjen når dere er fremme.

Forutse forsinkelser

Enten dere reiser med fly eller bil (eller båt eller tog) kan det fort oppstå uforutsette forsinkelser. Om man er godt forberedt er ofte ikke dette noen katastrofe – selv ikke om du reiser med barn.

Ta alltid med nok mat og drikke, spesielt om du reiser med baby som har behov for babymat eller morsmelkerstatning, slik at det holder selv om det skulle oppstå forsinkelser. Det samme gjelder bleier og skift.

Pakk ned ladere til mobiler og nettbrett slik at du har det lett tilgjengelig, og ha gjerne med et par energibarer til dere voksne også – reisestress blir nemlig mye verre å skulle takle om man i tillegg er sulten.

Ta med tidsfordriv

Å være på reisefot kan fort bli mange timer å sitte stille for de små, så å pakke med noe de kan se på eller gjøre er et must for en behagelig tur for alle. Musikk og lydbøker er kjempefine å ha med (bare husk på øretelefoner), det samme gjelder spill.

Nettbrett og iPad kan fylles med filmer og underholdning barna liker, og det kan også være flott å ha med et par bøker barna liker å lese eller bla i, tegnesaker og kanskje til og med noen leker de kan holde på med underveis.

Engasjer barna

Spesielt for litt større barn – men selv også for de ganske små – vil det være en fordel å snakke om reisen og ferien i forkant av turen. Forbered barna på hva som skal skje, snakk om hvor lang tid turen vil ta, hva dere kan gjøre for at det ikke skal bli kjedelig og hvordan dere skal ha det når dere kommer dit dere skal. 

Uansett hvilket fremkomstmiddel dere bruker på årets familiereise, kan det være spennende for barna å se ut av vinduet og følge med på verden utenfor.

Bare dra

Vårt siste tips er å ikke bekymre seg for mye – bare planlegg en fin familietur og dra avgårde. Du bør ikke utsette å reise bare fordi du har små barn med på lasset – det er nemlig ingenting som er så fantastisk som å oppdage nye steder, byer og opplevelser sammen med barna sine. 

Det er faktisk ikke så mye vanskeligere å reise med barn som det var uten – det krever ofte bare litt smartere planlegging i forkant. Og våtservietter. For all del, ikke glem våtservietter!

Hotell?

Uansett hvor du vil dra med din familie i år, er overnattingsstedet dere velger viktig. Det bør være et barnevennlig og behagelig sted som er nærme severdighetene eller aktivitetene dere er interessert i. Hos Coop HotellKupp har vi mange flotte familierom på et stort utvalg hoteller både i Skandinavia og en lang rekke europeiske storbyer – og vi tilbyr alltid lave priser på hotellopphold. Enten dere ønsker en norgesferie eller vil dra til utlandet, er det ingen tvil om at dere kan finne det perfekte hotellet for deres familie hos oss. Sjekk alltid Coop HotellKupp først for gode priser på hotellferie!

Subscribe to the newsletter!

And take note of the latest news and travel offers