Den store reiseguiden: Storbyferie i Norge

Posted on 15 Dec 2023 in Norge

Drømmer du om storbyferie? Om et lite avbrekk i hverdagen? Du trenger ikke å reise langt. Velg Oslo eller Bergen, Trondheim eller Stavanger, og opplevelsene står i kø. Spis på hyggelige restauranter, gå på shopping, ta en tur i gatene og opplev historie, kunst og kultur. Samtidig er naturopplevelsene og aktivitetene tett på.

I denne reiseguiden finner du gode tips om hva du kan gjøre, hvor du kan bo og hva du ikke må gå glipp av på turen.

Oslo 

Oslo er like full av liv og gode opplevelser hele året. Selv om det er en storby med travle handlegater og masse shoppingmuligheter, er det flere hyggelige parker rundt om i byen. Vigelandsparken er en av Norges mest besøkte attraksjoner. I parken finner du over 200 av Gustav Vigelands skulpturer, inkludert Sinnataggen og den imponerende Monolitten. I den grønne Sofienbergparken samles folk for å grille. På Bygdøy kan du gå langs sjøen og ta deg et bad på en av de fine strendene, og på Bærums Verk like utenfor byen ligger butikker og små håndverksbedrifter i de gamle husene langs elven.

Oslo er også en badeby med fine badestrender og badevann. Ved Operaen og Munch-museet kan du bade fra badstuebåtene hele året, og hvis du tar t-banen litt ut av sentrum kommer du rett ut i Marka. Om sommeren kan du gå inn til de betjente hyttene og spise nybakte boller. På vinteren er skiløypene preppa, og du kan ake eller stå på ski i fine skianlegg med flere nedfarter. Dette er også en side av storbyen Oslo.  

I Oslo finnes det over 50 museer, fra de aller minste til de store kanonene. Det nye Nasjonalmuseet ved Rådhuset burde du få med deg. Dette er Nordens største kunstmuseum med både eldre og moderne kunst og design. MUNCH-museet ligger like bak Operaen, helt nede i sjøkanten. Her kan du oppleve alle de store og kjente motivene til Edvard Munch. Også tre varianter av det berømte maleriet «Skrik» som er så skjøre at de stilles ut i et mørk rom i bare noen minutter av gangen.

Akershus festning som ligger med utsikt mot fjorden, kan du vandre på de gamle festningsmurene og utforske byens historie. Her ligger også Forsvarsmuseet og Norges Hjemmefrontmuseum, og kanskje får du et glimt av ett av spøkelsene som smyger seg rundt murene. I helgene er det guidede turer på Festningen. Det arrangeres konserter på området, og når det er store offisielle middager – gjerne med de kongelige til stede – holdes de ofte her.

Naturhistorisk museum ble kåret til Årets museum i 2023 og er Norges største naturhistoriske museum. Opplev fossiler og krystaller, utstoppede dyr og en Tyrannosaurus i naturlig størrelse. Botanisk hage er en oase med over 4500 ulike vekster, og klimahuset er den første utstillingsarenaen i Norden om klima og klimaendringer.

Norsk Folkemuseum på Bygdøy er ett av Europas største friluftsmuseer, og det er utrolig hyggelig å gå blant alle de gamle husene. Titt inn i de laftede tømmerstuene hvor de hadde grue midt på gulvet og dyrene holdt til vegg i vegg. Gå inn i noen av de staselige stuene hvor fintfolk bodde med silketapeter og krystall. Besøk apoteket, smia og den gamle landhandleren. Hele året er det ulike aktiviteter og arrangementer, mange av dem rettet mot barn og unge. 

Frammuseet som også ligger på Bygdøy, er spennende for hele familien. Polarekspedisjonene er del av nyere norsk historie og har formet både landet og identiteten vår. Gå om bord i Fram og få følelsen av hvordan Fridtjof Nansen og mannskapet hans kjempet seg gjennom bølger og uvær på vei mot Nordpolen der skipet frøs fast og drev med polarisen i tre år.

Kon-Tiki Museet ligger rett ved siden av og forteller om enda en spennende oppdagelsesreise. Tenk å gjøre som Thor Heyerdahl og seile på en spinkel flåte over havet, omgitt av endeløst hav, av haier og flygefisker, i håp om å nå land på den andre siden. Museet er åpent alle dager året rundt, og den Oscar-vinnende dokumentarfilmen om Kon-Tiki vises daglig. 

Turen din til Oslo er ikke komplett uten en tur til det ikoniske Operahuset. Det prisvinnende bygget er tegnet av arkitektfirmaet Snøhetta og utformet som et isfjell som stiger opp fra sjøen innerst i Oslofjorden. Det er det eneste operahuset i verden hvor du kan gå på taket. Herfra kan du se hvordan byen åpner seg mot fjorden. Får du lyst på et bad, er det både badestrand og badstuebåter rett i nærheten. Det er bare å ta med seg badetøy!

Fra Operaen kan du gå noen få hundre meter bort til Oslo S og enden av Karl Johan som er Oslos hovedgate. Derfra kan du gå gjennom bykjernen til Slottet i den andre enden. Hver dag, rundt klokken 13.30, er det vaktskifte på slottsplassen, og om sommeren kan du være med på en guidet omvisning inne på Slottet. Slottsparken er åpen for alle året rundt. I en egen del av parken finner du Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark med morsomme og fantasifulle skulpturer av og for barn. Den inngjerdede Dronningparken ble anlagt i 1751 som kongefamiliens private park. Den er vanligvis åpen for publikum fra 18. mai til 1. oktober. I de gamle stallene bak Slottet, kan du besøke Dronning Sonja KunstStall med kunst og gjenstander fra De kongelige samlinger. 

Ta en tur innom Aker Brygge når du er på besøk i Oslo. Tidligere lå det som het Akers mek, eller Akers mekaniske verksted her. Nå er det blitt en levende og opplevelsesrik bydel. Restaurantene og uteserveringene ligger tett, og om sommeren er det liv på Lekter´n med servering og musikk. I de gamle verkstedhallene finner du mange fine butikker, og når solen titter frem er det veldig koselig bare å kjøpe seg en is og ta en rusletur langs bryggen.
Fra Aker Brygge kan du gå over broen til Tjuvholmen. Det er en ganske ny bydel med spenstig arkitektur, kunst og kultur. I tillegg til flere gallerier og kunstinstallasjoner, kan du også besøke Astrup Fearnley Museet. Dette er ett av Nordens fremste museer for samtidskunst. Der kan du se Damien Hirsts berømte ku og kalv i formalin, og Jeff Koons skulptur av Michael Jackson og apen Bubbles. Ved siden av museet er det også en fin liten badestrand og en badebrygge hvor folk samles om sommeren. Badestranden passer også fint for barn.

Ingen storbyferie uten shopping vel? Det er klart at Oslo er en skikkelig shoppedestinasjon. Langs Karl Johan ligger butikkene side om side. I en sidegate til hovedgaten ligger alle de dyre, fancy merkene hvor de fleste kanskje nøyer seg med å titte i vinduene. Hegdehaugsveien og Bogstadveien som går fra bak Slottet og opp mot Majorstuen, er hyggelig å gå. Men shoppingguiden vår viser at det er fint å handle i flere deler av byen også. 

Det er ingen mangel på spennende matopplevelser heller. Restaurantene spenner fra det enkle og kjente til det eksotiske og kreative og speiler byens mangfold. Eksklusive Maaemo er rangert som den 35. beste restauranten i verden og er også den første norske restauranten som fikk tre Michelin-stjerner. Klosteret Restaurant er et annet godt valg hvis du drømmer om gode smaksopplevelser. Den stemningsfulle kjellerrestauranten med et hav av levende lys, ligger på Fredensborg, bare et steinkast fra Oslo sentrum. De har en fantastisk vinliste og en sesongbasert meny. I Oslo finner du også mange skjulte perler og god mat til en litt billigere pris. Den trendy restauranten Ching Ching på Grünerløkka serverer spennende asiatiske retter i en kul atmosfære, og du får mye mat for pengene. Hvis du er opptatt av sunn og god mat, kan du ta en titt på vår guide til de beste sunne spisestedene i Oslo. 

Når det gjelder overnatting, finnes det selvfølgelig mange hoteller å velge mellom. Blant de mest populære i Oslo er Anker Hotel og Thon Hotell Slottsparken som begge ligger sentralt i byen.

 

Bergen 

Hallaisen hilser de i Bergen. Og på tross av at dette er Norges nest største by, har Bergen masse småbysjarm med hyggelige gågater og trange smau. Ta en rusletur langs brosteinsgatene, stikk innom en av de koselige restaurantene og kaféene når du føler for en pust i bakken, og gå selvfølgelig langs den verdenskjente Bryggen.

Bryggen er levende historie. Den står oppført på UNESCOs verdensarvliste, og byen hadde ikke vært den samme uten. Gå langs havnen, besøk Bryggens Museum, gå innom kunstgalleriene og butikkene. Flere av dem ligger inne i de smale, sjarmerende smugene fra den gangen det var livlig handel og sjøfart her.

Fisketorget rett ved Bryggen har også vært viktig for Bergen. Helt siden 1276 har folk kjøpt fisk og sjømat på det historiske markedet. Fortsatt får man kjøpt frukt og grønnsaker, lokale suvenirer og håndverk på torget. Inne i fiskehallen har de en imponerende fiskedisk med alt av fersk sjømat, og levende skalldyr går i store kummer. I tilknytning til fiskehallen er det også flere spisesteder hvor du kan sitte og se utover havnen.

Matbyen Bergen er medlem av UNESCOs nettverk av kreative byer innenfor gastronomi, og satser stort på matopplevelser. Byen har to Michelin-restauranter i tillegg til mange andre gode spisesteder. Hvis du ikke er klar for stjernerestauranter, kan du likevel oppleve en liten flik av det. Restaurant Bare ligger i den gamle børsen, men i rommet ved siden av har de en fantastisk stemningsfull bar med et gammelt, utskåret tretak og vegger som er kledt med speilfliser. Lysverket ved Lille Lungegårdsvann, har også stjerne. Men kjøkkensjef Christopher Haatuft driver i tillegg Hoggorm, en kul og avslappet pizzarestaurant like ved. Langs Bryggen ligger flere gode fiskerestauranter og tradisjonsrike spisesteder, men du må heller ikke gå glipp av Skostredet. Det er en av Bergens beste utegater med restauranter, barer og en knøttliten issjappe. På Hallaisen lager de faktisk sin egen iskrem. Spis reinsdyrpølse med tyttebær på Trekroneren som må være en av Norges beste pølsekiosker, og når du er i Bergen må du selvfølgelig spise skillingsboller. Det er kanelsnurrer på ekte.

Akvariet i Bergen er Norges største akvarium, og består av over 60 akvarier og en tropisk avdeling med krokodiller og krypdyr. Ute regjerer lekne sjøløver, to sjarmerende otere som heter Gizmo og Bella, og en gjeng med livlige pingviner. Du kan ta den knøttlille fergen Beffen fra Bryggen over Vågen til Akvariet på Nordnes, eller gå gjennom den søte trebebyggelsen ut til tuppen av neset. Og kanskje trodde du ikke at Bergen var en badeby, men du har jo sjøen tett på. På Nordnes ligger Nordnes sjøbad med utendørs basseng, badstue og mulighet til å hoppe i sjøen. Er du klar for mer bading, finns det flere badstuer i vannkanten nært sentrum.

I kulturbyen Bergen finnes det selvfølgelig flere flotte museer også. Ved Lille Lungegårdsvann ligger KODE. Det er ett av Nordens største museer for kunst, design, kunsthåndverk og musikk. KODE består av fire museer i Bergen sentrum i tillegg til komponisthjemmene til Ole Bull, Harald Sæverud og Edvard Grieg. På Troldhaugen hvor Edvard Grieg bodde, holdes det jevnlig klassiske konserter. I Bergen kan du også oppleve kul gatekunst nesten overalt. Begynn i Skostredet. Det er et godt utgangspunkt for en gatekunsttur. 

Gamle Bergen Museum kan du få en følelse av byen slik den en gang var. Det unike friluftsmuseet består av 55 trehus fra 1700-, 1800- og 1900-tallet, og de fleste har opprinnelig stått i Bergen. Her kan du rusle langs gatene og gå inn i trehusene med utstillinger og historisk interiør. Skuespillere bidrar til å gjøre historien levende. Utendørsområdet er åpent hele året, mens innendørs-museet er åpent fra mai til oktober hvert år. 

Bergen er kjent som byen mellom de syv fjell, og du kan gå mange turer i fjellene rundt fjorden. Snør på deg turskoene og følg den nybygde sherpatrappen hele veien opp til Ulriken, eller ta gondolen til toppen. Derfra går det merkede stier innover i fjellet og over «vidden» som det heter i Bergen. Følger du vidden, kommer du til Fløyen på den andre siden. Og når du er i Bergen, så kommer du liksom ikke utenom den. Det er en fin tur opp fra sentrum, hvis ikke du vil ta Fløibanen opp i stedet. Fra toppen har du utsikt over hele byen og kan benke deg med kaffe og bolle i kafeen før du velger en av flere veier ned mot byen igjen.

Vestlandet er i det hele tatt utrolig fint, og mange bruker Bergen som base når de skal utforske områdene rundt. Det går båter fra byen både til Hardanger og Sognefjorden.

Du kan bo sentralt flere steder i byen. Det firestjerners Radisson Blu Royal Hotel Bergen ligger bokstavelig talt rett på Bryggen i et bygg som er tilpasset de gamle sjøbodene.  Magic Hotel Korskirken er et trendy designhotell med like sentral beliggenhet rett ved Fisketorget. 

Stavanger 

Det er mange grunner til å forelske seg i Stavanger. Byen er livlig og sjarmerende og akkurat passe stor til at det er gåavstand til det meste. På fine dager og på kveldstid er det fullt av folk og god stemning i sjøbodene langs Vågen. I den gamle, sjarmerende trehusbebyggelsen rett bakom, er det liv i gatene med masse små butikker, kafeer og spisesteder. Du skjønner fort hvilken gate som kalles Fargegaten. Mens de fleste av husene i bydelen er hvite, er husene langs akkurat denne gatestumpen malt i alle slags farger. Unn deg en liten pause på en av de fargeglade kafeene før du fortsetter handleturen.

Stavanger har også sine Michelin-restauranter. Men Sven Erik Renaa som driver stjernerestauranten Re-Naa, har også den litt enklere Matbaren som ikke ligger langt unna Fargegaten. Han har også et fargerikt konditori og pizzasted i Lagårdsveien like utenfor bykjernen. Det heter Sirkus Renaa, og det er sirkus! Matmagasinet i den gamle hermetikkfabrikken er et hyggelig spisested både til lunsj og middag, men du kommer heller ikke utenom Pedersgata. For ikke lenge siden var det en rufsete og nedslitt gatestump. Litt etter litt er den blitt pusset opp, og nå er det en av de mest spennende gatene i Stavanger hvis du skal ut å spise.

Gamle Stavanger, den eldste bydelen i Stavanger, kalles Straen og ligger rett bak Strandkaien. De 173 vernede og restaurerte trehusene ble bygget helt tilbake til 1700- og 1800-tallet, og området er Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse.

Stavanger domkirke er Norges eldste stående domkirke, og steinkirken er den eneste fra middelalderen som har beholdt den opprinnelige arkitekturen. Domkirken er stengt for restaurering, men åpner igjen i 2024. 

Stavanger er oljebyen i Norge, og det er klart at byen har sitt eget oljemuseum. Norsk Oljemuseum ligger langs havnepromenaden og er utformet som en oljeplattform. Samme hva man måtte mene om oljeutvinningen, kan man lære mye om oljehistorien som tross alt har formet det moderne Norge. Museet har flere interaktive utstillinger og barnevennlige aktiviteter og opplevelser. Utenfor museet ligger dessuten skate-og lekeparken Geoparken som er bygget med gjenbrukte elementer fra oljeindustrien.

Stavanger er også en kunstby, ikke minst med kul gatekunst nesten rundt hvert hjørne. Før ble det arrangert en årlig gatekunstfestival, og det er ikke tvil om at festivalen Nuart klarte å markere Stavanger som gatekunstdestinasjon internasjonalt også. Du kan bli med på en guidet kunstvandring og oppleve gatekunst laget av flere internasjonale kunstnere, men du kan også bare se seg litt rundt. I området rundt Fargegaten finner du mye gatekunst, og går du rundt i Stavanger øst, kan du se flere store veggmalerier. Pøbel har blant annet malt et digert verk på havnesiloene.

Stavanger ligger mellom langstrakte fjorder, ruvende fjell og noen av landets lengste og flotteste sandstrender. Solastranden ligger like ved Stavanger lufthavn og er kåret til verdens 6. beste strand av den britiske avisen Sunday Times. Borestranden på Jæren, med hvit sand og fantastiske surfemuligheter, regnes også som en av Norges vakreste strender.

Preikestolen har du kanskje hørt om. Det flate fjellpartiet er et helt magisk utsiktsplatå, og kanskje ett av Norges mest kjente landemerker. Etter at Tom Cruise og filmteamet brukte Preikestolen i en av de siste Mission Impossible-filmene, ble det ikke akkurat mindre kjent. Vil du på dagstur til Preikestolen og den luftige Kjeragbolten, er Stavanger et godt utgangspunkt. I dette området kan du også gå opp 4444 trinn i verdens lengste tretrapp i den idylliske grenda Flørli. Fra Stavanger kan man også ta dagstur til Lysefjorden, dra på fjordcruise, padle kajakk eller legge ut på fine toppturer.

Thon Hotel Stavanger og Clarion Hotel Stavanger ligger begge sentralt til med kort avstand til det meste. Fra baren på toppen av Clarion har du i tillegg panoramautsikt over byen. 

Trondheim

Det er litt stas å komme til Trondheim, den over tusen år gamle tidligere hovedstaden med Nidarosdomen og Nidelva som renner som et blått bånd gjennom byen. Byen har en lang og rik historie og mange flotte severdigheter. Det er bare å begynne med

Nidarosdomen. Domkirken ble påbegynt i år 1070. Den ble bygget over graven til vikingkongen Olav den Hellige, og er ett av Nord-Europas viktigste pilegrimsmål. Da Kong Harald og Dronning Sonja ble signet, var det ved alteret i Nidarosdomen, og riksregaliene – altså kongekronen, dronningkronen, riksepler og sverd, står utstilt i Erkebispegården. Og det sier seg kanskje selv at domen er komplett med spøkelser og det hele.

Sverresborg Trøndelag Folkemuseum er et stort friluftsmuseum hvor du kan vandre gjennom historien og blant annet besøke Trondheims mest forhatte hus. Der holdt Nattmannen til. Det var han som tømte dobøttene til folk om natten. Han hjalp bøddelen når folk skulle straffes eller henrettes, og både han og familien var utstøtt fra samfunnet på grunn av det. Kristiansten Festning er historisk viktig, og fra festningen har du utsikt over Trondheim, Trondheimsfjorden og fjellene rundt.

Sentrum er lite og kompakt, og du kan lett komme deg rundt til fots. I det som kalles Midtbyen ligger det mange lekre og litt spesielle klesbutikker og interiørbutikker, så det blir fort en liten shoppingrunde. I sentrum ligger det også mange bra kaféer og restauranter. Trondheim og Trøndelag har status som European Region of Gastronomy, og det er ikke tilfeldig. Det handler om tilgangen på fantastiske råvarer, om matstolthet og trøndersk gjestfrihet. Selv om byen ikke er så stor, har den ikke færre enn tre restauranter med Michelin-stjerne. Flere små og store spisesteder frister med spennende smaksmenyer, og Hotel Britannia er pusset opp for store summer og blitt hele Trondheims storstue. Selv om du ikke bor der, kan du unne deg en liten luksusopplevelse og bestille Afternoon Tea i Palmehaven.

Nidelva deler byen i to, men mange broer knytter bydelene sammen. Gå over Blomsterbrua til Solsiden. Der hvor Trondhjems Mekaniske Værksted lå før, er det blitt skikkelig uteliv med mange restauranter og uteserveringer. Lenger oppe langs elven kan du krysse Gamle Bybro. Den historiske trebroen blir også kalt «Lykkens Portal» og binder sentrum sammen med Bakklandet. Dit må du ta deg en tur. På 1960-tallet ble det bestemt at den gamle bydelen med brosteinsgatene og de fargerike trehusene, skulle rives. I stedet skulle det gjøres plass til motorvei. Bydelen ble heldigvis reddet i siste liten. Nå er det en utrolig sjarmerende og levende bydel med kafeer og små butikker.

Trondheim og Trøndelag er rock, så det er klart du må innom Rockheim hvis du er litt interessert i norsk musikk. Rockheim er Norges nasjonale opplevelsessenter for pop og rock, med musikkutstillinger og interaktive opplevelsesrom. Rockheims Hall of Fame hedrer artister som har vært viktige i norsk pophistorie, som a-ha, Alf Prøysen, Jokke & Valentinerne, Wenche Myhre, Jahn Teigen, DeLillos og Inger Lise Rypdal. Men Trondheim byr på mer musikk. Ringve Musikkmuseum ligger på en av de gamle lystgårdene på Lade utenfor Trondheim, og er Norges nasjonale museum for musikk og musikkinstrumenter.

I Trondheim bor du godt. Scandic Nidelven er kjent som ett av de beste hotellene i Trondheim, og har vunnet førsteplass i kåringen av Norges beste frokost hele 14 ganger. Radisson Blu Royal Garden ligger like i nærheten, rett ved Nidelva og bare noen få minutter å gå fra Torvet.

Kos deg på storbyferie, og husk alltid å sjekke Coop HotellKupp først når du skal bestille hotell! På Coop HotellKupp finner du mange ulike hoteller, og du får du alltid gode priser på hotellopphold både i Norge og utlandet.

Subscribe to the newsletter!

And take note of the latest news and travel offers